Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 ÉRDEKESSÉG A FILMRŐL

Ma van a századik évfordulója annak, hogy 1912. április 15-én az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó az örökös mélység fogságába esett, és most 4000 méter mélyen fekszik az óceán fenekén. Az azóta már legendává vált Titanic tragédiájából film is készült, James Cameron 1997-es klasszikusa, mely azóta is megríkatja nézőit. A romantikus szállal átszőtt tragikus történetet mindenki ismeri, legalább a film adaptációja nyomán. Most erről az alkotásról és annak munkafolyamatairól árulunk el néhány érdekességet, melyet valószínűleg még nem hallottál. 

1 A film összköltsége többe került, mint anno a Titanic megépítése. A hajót két éven keresztül, 1910 és 1912 között készítették, és akkor 1,5 millió dollárba került a megépítése. Ez 1997-es árfolyamon 120-150 millió dollár körüli összegbe került volna. A Titanic-film viszont ennél sokkal több pénzbe, 200 millió dollárba került.
2 A Titanic szintjeit összekötő lépcsőt sokkal nagyobbra tervezték a filmben, mint amekkora az a valóságban volt, ugyanis a 20. század eleji ember testmagassága jóval kisebb volt, mint a mostani embereké.
3 A legendás hajó 1912. április 10-én hagyta el Southampton kikötőjét, úticélja pedig New York volt, oda viszont sohasem érkezett meg. 1912. április 14-én éjjel elsüllyedt, majd 15-én hajnalban 2:20-kor végleg elnyelte az óceán kék mélysége.
4 Gwyneth Paltrow, Claire Danes és Gabrielle Anwar is jelölt volt Rose szerepére, ám James Cameron választása Kate Winsletre esett. Kate állítólag olyannyira akarta a szerepet, hogy a rendezőt folyamatosan hívogatta, és üzeneteket hagyott neki. Egyszer még egy szál rózsát is küldött neki azzal a kísérőszöveggel: „A te Rose-odtól”. Rámenőssége meghozta gyümölcsét, ugyanis a fontos főszerepet végül ő kapta meg.
5 Ha már szereplők, ejtsünk pár szót a férfifőszereplőről is: a 20th Century Fox eredetileg nem Leonadro DiCapriot akarta a főszerepre, hanem Matthew McConaugheyt, viszont Cameron ragaszkodott az elképzeléseihez.
6 A kapitány szerepét Robert De Nironak szánták, ám ő betegségre hivatkozva visszadobta az ajánlatot.
7 A film mellékszereplőinek többsége fiktív figura – köztük Rose és a hős szerelmes potyautas, Jack Dawson –, ám vannak olyan alakok is, amelyek a valóságban is éltek: ilyen például a hajó tervezője, vagy az az idős házaspár, akik a hajó süllyedésekor a kanibjukban fekve, egymást átölelve várják a halált. Ők Ida és Isidor Strauss, akik a valóságban híres New York-i Macy's áruház tulajdonosai voltak.
8 A rendező, James Cameron nem hitt a film sikerében. Több vészjósló jel volt, amelyekből azt szűrte le, hogy a film bukásra van ítélve. (Ilyen volt például a hosszú csúszás, vagy a tervezettnél nagyobbra sikeredett költségvetés.) Egyszer a vágószobában egy pengét tartott a kezében, melyen ez állt: „Csak akkor használd, ha a film béna.”
9 Jack karaktere egy kiváló művész, aki rajzait is magával viszi a hajóra. Rose egyből beleszeret az ifjú tehetségbe, és megkéri, hadd álljon ő is modellt Dawsonnak. Az ominózus jelenetben DiCapriót rajzolni láthatjuk, ám az valójában nem az ő keze, hanem James Cameroné. Érdekesség, hogy a rendező bal kezes volt, Leonardo pedig jobb, így végül tükrözni kellett a képet a valós hatás érdekében.
10

Az egyik legizgalmasabb és leghátborzongatóbb érdekesség, hogy a filmben láthatók képkockák a valódi roncsról. A stáb speciális kamerákkal merült többezer méter mélységbe, ráadásul Cameron több időt töltött a roncsok fedélzetén, mint a valódi utasok.